Verhaal van Manon: De ontembare vrouw

“Ik kom je boek terugbrengen” zei ze en ze legde ‘De Ontembare Vrouw’ voor me op de tafel. Zodra ze vertrokken was, begon ik wat te bladeren. Nog volledig ongewis dat de woorden en de zinnen me zouden vastgrijpen en mijn leven in een handomdraai voorgoed zouden veranderen.

Het besef dat ik me had ingelaten met ‘Koning Blauwbaard’ sloeg me hard in het gezicht en bracht de feeks in me naar boven, net als bij de bruid van ‘Koning Blauwbaard’. Geen haar op mijn hoofd die me met mijn staart tussen de benen Hongarije zou laten ontvluchten.

Als een detective besloot ik alle sporen na te gaan voor ik weer voet zou zetten op Nederlandse bodem.

Mijn goedgelovigheid en illusies versplinterden voor mijn ogen en mijn hart brak in duizenden stukjes. Geen weg meer terug toen ik oog in oog stond met de wolf in schaapskleren, zijn krokodillentranen, de leugens en het gekronkel vol list en bedrog. Mijn fundamentele geloof in de goedheid van de mens aan diggelen en de bodem onder mijn leven weggeslagen.

Op de resten van deze puinhoop vond ik net als in het verhaal van ‘het lelijke jonge eendje’ mijn eigen kracht. Gewapend met de naakte waarheid vertrok ik met opgeheven hoofd en met mijn raadgever ‘De Ontembare Vrouw’ onder de arm. Alle schade en verliezen voor lief nemend. Geen geheimen meer om te verbergen. Niks meer om goed of recht te praten. Toegewijd om mezelf te herpakken en te ‘her-inneren’.

Dit weekend heb ik het boek herlezen, een ruime tien jaar na dato, en tevreden mijn speurtocht te ruste gelegd in het besef dat ik mijn oude huid werkelijk heb afgeworpen. Het tijdperk zwart schaap en mak lammetje dat zich kalmeerde met schaapjes tellen, ligt ver achter me.

Mijn interne ontembare vrouw heb ik in mijn hart gesloten. Diverse beproevingen lieten mijn handen weer aangroeien om open en op de tast mijn eigen leven ten volle te leven. Ik sta gegrond als een huis op mijn eigenwaarde fundament.

Net zoals het verhaal ‘Het meisje zonder handen’ goed eindigt, ben ik verrijkt met een schat aan wijsheid en geniet ik de rijkdom van ervaring welke ik door mag en kan geven.