Column van Lex: Wat betekent het coronavirus

Het coronaspook wordt door eenieder gevreesd en gehaat. Ook voor mensen wonend binnen een beschermde woonvorm, heeft dit nogal wat consequenties. Schoon en rein op jezelf, tig-keren je handen grondig wassen. Hoesten en niesen in je elleboog en bij symptomen die op een onverhoopte besmetting zouden kunnen duiden dit direct de begeleiding laten weten.
Natuurlijk geldt voor ons ook zowel binnen als buiten de woonplek de heilige 1, 5 meter afstand bewaren. Tot nu toe doet iedereen zijn en haar best de regels na te leven. De vraag die nu speelt is natuurlijk, hoe lang gaat dit nog duren. Wachten op , toestemming, van hogerhand, lees overheidswege en de ontwikkeling van een goed en deugdelijk werkend vaccin.
Er liggen voor ons, veelal chronisch zieken al de nodige maatregelen en noodscenario’s klaar. Mocht het onverhoopt toch mis gaan, dan wordt hij of zij naar een zorghuis in Hilversum gebracht om daar de verdere ontwikkelingen af te wachten. Dit zorghuis, genaamd de Stolpe is van alle gemakken voorzien al is het natuurlijk geen A-ziekenhuis. Als de patiënt aan de beterende hand is kan worden bekeken of hij of zij weer huiswaarts kan keren. Pas nadat de zieke voor 100 procent genezen verklaard is wordt het licht op groen gezet en niet eerder.
Mocht het onverhoopt toch mis gaan dan zal de patiënt naar een A-ziekenhuis worden getransporteerd. Tot nog toe is er niemand die ziek of symptomen van corona heeft, echter waakzaamheid is te allen tijde geboden. Bij de begeleiding is het opvallend dat de 1 wat makkelijker, lees meer toegeeflijk is dan de ander. Alle begeleiders worden bij klachten zo spoedig mogelijk getest. Voor de bewoners geldt die regel vooralsnog niet. Het bekende verhaal, te weinig testmateriaal en enkel weggelegd voor mensen werkzaam in de zorg. Voor ziekenhuispersoneel, mantelzorgers en diverse andere vitale werknemers is het niet meer dan logisch dat zij in ieder geval getest worden. Ook wanneer een begeleider onverhoopt ziek wordt zijn er op voorhand al maatregelen getroffen. Altijd zal er voldoende personeel ingeroosterd worden zodat de bewoners niet aan hun lot worden overgelaten.
Zoals ik al eerder schreef neem ik iedere dag weer de coronagegevens gedoseerd tot me. Als er iets in de media niet begrepen wordt kan men voor uitleg bij de begeleiding terecht. Een goed iets, dunkt me. Ikzelf vind al de informatie en grafieken en cijfers nogal bevreesd tot me. Best wel een beetje beangstigend, zo ondervind ik zelf. Ik hoop maar dat op korte termijn het coronamonster tot het verleden zal behoren. Ik begrijp dat medici er alles aan doen om zo spoedig mogelijk een deugdelijk en afdoend vaccin te ontwikkelen. Lijkt mij slechts een kwestie van tijd. Wel is het zo dat ieder dodelijk slachtoffer er 1 teveel is. Een belangrijk ijkmoment is 21 april jongstleden. Gisteren, ergo heb ik heel nauwlettend de woorden van onze premier gevolgd. Gebiologeerd en gefascineerd heb ik gekeken en geluisterd naar zijn woorden. Zoals altijd heel rustig en stoïcijns als het ware werden de mensen op de hoogte gebracht wat we in de nabije toekomst met z-n allen zullen moeten ondergaan. Belangrijkste item was wel dat de basisscholen op 11 mei aanstaande hun deuren weer zullen kunnen openen.
Volgens heel belangrijke protocollen. De 1,5 meter maatschappij in optima forma. Een voorbeeld is dat de ene helft van het aantal leerlingen weer lijflijk in de klaslokalen weer onderwijs krijgen van de juf of meester en de dag erna de andere helft weer met hun klasgenoten herenigd zullen worden. Ook de kinderopvang en aanverwante sectoren mogen hun deuren volgens bovenvermelde procedure weer openen.
De paramedici, te weten schoonheidsspecialisten en pedicures hebben al aangegeven dat ook zij volgens uiterste voorzorgmaatregelen hun klandizie weer mogen behandelen. Het volgende ijkpunt zal 20 mei aanstaande zijn. Tot die tijd geen betaald voetbal -sowieso tot 1 september- hun kunsten niet mogen vertonen. Ik maal daar niet om, echter er zijn tig-mensen kennelijk die een andere mening zijn toegedaan. Geen restaurants en andere horecaetablissementen die gedwongen moeten toezien hun hun nering langzaam maar zeker naar de Filistijnen gaat. Erg spijtig, echter alles moet wijken voor de gezondheid van ons allen. Overheidswege worden dit soort bedrijven financieel gesteund maar eens is de bodem van menig potje in zicht, nietwaar?
Het is mijn mening dat wanneer het hoofdstuk corona achter de rug is er tig-schappen gevuld met lijvige boekwerken aangaande dit onderwerp geschreven zal worden.
Ik heb zoeven de laatste corona berichtgeving gelezen en zag tot mijn grote vreugde dat nog eens 20 miljoen euro extra wordt vrijgemaakt om een betrouwbaar vaccin te fabriceren. Net als iedereen hoop ik maar dat zeer binnenkort dat vaccin beschikbaar zal zijn en getest en wel ingezet kan worden om voorgoed al die ellende achter ons te laten.
Zonder een geneesmiddel is een ,normale, samenleving een utopia en zal dat ,beest, nog tig-mensen van het leven beroven. Natuurlijk ben ik me ervan bewust dat in navolging van de Spaanse griep, SARS en AIDS ook dit virus bedwongen zal worden. Of ik me ooit nog eens in een Chinees restaurant zal bevinden moet door mij met een 100 procent never worden beantwoord worden. Afgelopen met de pret. Afgelopen met de nasi goreng, bami goreng en aanverwante gerechten zal ik nimmer meer nuttigen. Natuurlijk is dit een wel heel persoonlijke uitspraak en natuurlijk geldt hier dat de goede onder de kwade moeten lijden.

De beschermde woonvorm waar ik woon kent dagelijks naast de lunch en warme hap ook drie koffie of thee momenten. Het is hier dat de gulden regel , hou minimaal 1,5 meter afstand met voeten getreden wordt. Jammer maar voorlopig is het niet anders.

Ik wil het hier nu bij laten, natuurlijk wetende dat er nog heel veel meer geschreven dient te worden aangaande dit onderwerp. Dit wil ik in een derde corona ,bijdrage, verder uitwerken. Ik hoop dat ik duidelijk en helder geweest ben en ik zal binnenkort mijn belofte gestand doen.

Lex