Column van ervaringsagoog Barney: Hallo lieve lezers…

Hallo lieve lezers,

Ik ben Barney P. van Westerloo, jonge veertiger en professioneel ervaringsagoog, met een multiculturele achtergrond.
Zelf ben ik meer dan 11 jaar cliënt van Kwintes geweest en liep bij diverse psychiaters, psychologen en ggz instellingen door het land.
Mijn rugzak is gevuld met veel verlies, trauma’s, eenzaamheid en psychische kwetsbaarheden. Te maken krijgen met zelfmoord, de dood op zeer jonge leeftijd, PTSS, een ongeluk als gevolg van PTSS, tot het overwinnen van teelbalkanker.

In mijn leven heb ik niet of nauwelijks kunnen rekenen op hulp van familie of vrienden. Ik heb veel alleen moeten verwerken en deels met de GGZ, psychiatrie en persoonlijke begeleiding. Ik heb enorm veel trainingen en cursussen gevolgd om weer normaal te kunnen functioneren, zoals; Dag Vaardigheidstraining, VERS-VAARDIGHEIDS EMOTIE REGULATIE STOORNIS, EMDR-EYE MOVEMENT DESENSITISATION AND REPROCESSING.
Kortom geen familie of vrienden, maar hulpverlening maakte weer mens van mij! Liet mij voelen dat ik erbij hoor, dat ik niet alleen ben, dat je mag dromen, en vooral dat je hulp ‘KAN’ en ‘MAG’ vragen. Ik heb mij in mijn leven heel alleen gevoeld. De gedachte om een eind aan mijn leven te maken, is meerdere malen voorgevallen. Steeds wist ik mijzelf van deze gedachte af te weren, op te staan om te vechten. Vechten om te blijven leven en hoop te houden.
In dit gevecht bood schrijven mij een uitvlucht. In het schrijven kon ik een werkelijkheid creëren waar ik zo naar verlangde, één die mij gelukkig maakte. Ik schreef letterlijk alles van mij af. De inkt op het papier verdronk letterlijk in mijn eigen tranen. Soms praatte ik dagen tot weken met niemand.. sloot mijzelf op en verwaarloosde mijzelf. De suïcidale gedachten dreven mij destijds tot wanhoop. Volgestampt met medicatie, liep ik er jaren als een zombie met pleinvrees bij. Afgesloten van de buitenwereld verloor ik mijn grip op de werkelijkheid.

Het heeft jaren geduurd om te herstellen en te genezen.. stapje voor stapje. De reden dat ik ervoor heb gekozen om ervaringsagoog te worden? Om anderen te helpen! Juist door mijn eigen ervaringen te vertellen, te delen kan ik veel beter begrijpen en gerichter helpen. Ik heb in mijn herstel ook vaak gezocht naar iemand die precies kon aanvoelen waar ik doorheen ging. Wij als ervaringswerkers hebben praktijkervaring die ongekend waardevol is voor cliënten op hun pad naar herstel. Ik kan laten zien dat, hoe tragisch, pijnlijk en complex je leven ook is.. er is HOOP! De ergste plek waar je soms kunt zijn.. is in je eigen hoofd.
In mijn herstel zocht ik naar die schouder om op te huilen.. armen om in te vluchten. Een toegereikte open hand. Een stem die zegt; pak me vast, ik ga jou helpen. Iemand zei mij destijds; Barney jij hebt al zoveel overwonnen.. dus dit ga jij ook overwinnen! Ik sta niet voor of achter jou.. maar NAAST jou!
Wat ik met mijn schrijven en gedichten wil bereiken? Ik wil jullie vermaken, informeren, een stem geven om te zeggen wat jullie denken en voelen, of wat er anders moet. Ook al zie ik jullie niet, als ik weet dat er iemand na het lezen zegt; ik voel wat deze man zegt..! Dan heb ik bereikt wat ik wil bereiken. Ik zal in mijn volgende column meer ervaringen dieper verwoorden en gedichten die daar betrekking op hebben met jullie delen.

Dit was mijn introductie en jullie gaan meer van mij lezen! Het was niet makkelijk om mijzelf in het openbaar bloot te geven.. #MeedoenIsWinnen !!

Alles is liefde!

Barney

Jullie kunnen je feedback achter laten. Hebben jullie actuele onderwerpen, waarvan jullie vinden dat die de aandacht verdienen? Zeg het mij dan! Suggesties zijn welkom en kunnen gestuurd worden naar de website beheerder elindhout@versawelzijn.nl!