Dans, zelfverdediging mindfulness combi

Gericht op bewustwording, beweging, verbinding en omgaan met leeftijdsgenoten. Het geeft de deelnemers tools en inzichten over hoe ze kunnen omgaan met hun energie, agressie en grenzen aangeven. Plezier in het bewegen staat centraal, er wordt gewerkt vanuit de intrinsieke motivatie van de deelnemers. Meditatie wordt ingezet om te oefenen bij wat je écht zelf wil en niet wil.

We komen regelmatig jongens en meisjes tegen die vast lopen, grenzeloos gedrag vertonen, zich uitsloven voor anderen, provoceren, conflicten veroorzaken, zich afgewezen voelen, onzeker of angstig zijn. Bekende pedagogen zoals Micha de Winter onderschrijven het belang van sociaal burgerschap van jongeren.

Bij sommige ontstaat het risico dat ze op een bepaald punt stil komen te staan, vast lopen, talenten niet benutten en mogelijk afglijden naar een isolement, criminaliteit, verslavingen etc.. Uit literatuur blijkt dat vooral jongeren met en psychische aandoening hier ontvankelijk voor zijn.

Met dit project willen we het zelfvertrouwen, weerbaarheid van de deelnemers vergroten zodat ze goede, constructieve keuzes maken die ze op een positieve wijze verder brengen in het leven.

Voor wie is dit project?

Voor jongens en meisjes in de leeftijd van ongeveer 15 tot 20 jaar oud uit Gooise Meren die een passie hebben voor kickboksen of dansen en die op dit moment (dreigen) vast (te) lopen. 

De medewerkers van Versa Welzijn selecteren met veel zorg de docenten die de kickboks, dans en yoga lessen zullen verzorgen. Ze dienen een goede klik met de doelgroep te hebben en als rolmodel te kunnen fungeren zodat ze  de deelnemers kunnen inspireren. Afhankelijk van de deelnemers delen we groepen in, gemengd en/of gescheiden. Er worden sessies van 8 lessen gegeven. Er is een duidelijk begin- en eindpunt waarin de deelnemers het model Positieve Gezondheid zullen invullen. De jongerenwerkers organiseren de activiteiten en bieden samen met de docenten een programma aan, geïnspireerd door de Rots en Water trainer Menno Tuit.

Een programma, gericht op bewustwording, beweging en verbinding maken met elkaar. Plezier in het intensief bewegen: de ontlading, dosering en zelfbeheersing. Het gaat over veiligheid, eerlijkheid, respectvolle omgangsvormen en het belang van structuur in de vorm van spelregels. We bieden oefeningen die gezien kunnen worden als metafoor voor het leven. Hoe iemand zicht uit tijdens bijvoorbeeld boksen of dansen, kan iets zeggen over hoe iemand in het leven staat.

Er zal nog een aanvullend programma worden geboden:

1.  Begeleiding rondom voeding, ritme en regelmaat.

2.  Begeleiding rondom dagindeling, planning, huiswerk, structuur.

3.  Begeleiding rondom omgang met de andere sekse

4.  Begeleiding rondom de omgang met Social Media (sexting etc.)

Meer informatie:

Daniela Grotendorst
dgrotendorst@versawelzijn.n
06 30 16 21 77