Laden Bijeenkomsten

« Alle Bijeenkomsten

  • Dit evenement is voorbij.

Tentoonstelling: OPEN over depressiviteit

10 oktober, 2022 - 31 oktober, 2022

Aanleiding tentoonstelling en campagne

“Er is geen gezondheid zonder mentale gezondheid.” – WHO

bestuurssecretariaat@regiogv.nl

Meld je aan voor de opening via: bestuurssecretariaat@regiogv.nl

In de eerste twee kwartalen van 2021 was 15 procent van de bevolking van 12 jaar of ouder psychisch ongezond. Dit percentage is sinds 2001, het jaar waarin het CBS begon met de monitoring van de mentale gezondheid, niet zo hoog geweest. Jongvolwassenen waren het vaakst psychisch ongezond. In onze regio hebben twee op de vijf volwassenen een matig of hoog risico op een angststoornis of depressie. Een op de vijf leerlingen geeft aan dat ze soms tot heel vaak suïcidale gedachten hebben, dit percentage is ongeveer gelijk gebleven aan 2019 en in lijn met de landelijke cijfers. Onder leerlingen in onze regio komen lichte psychische klachten echter vaker voor dan landelijk.

Door in te zetten op voorlichting en bewustwording, kunnen mentale gezondheid, depressie en andere psychische problemen bespreekbaar gemaakt worden. Dat draagt bij aan mentale gezondheidsbevordering en vroegtijdige signalering van psychische klachten. Ook zorgt het voor vermindering van stigmatisering.

Met een campagne mentale gezondheid gaan we aandacht geven aan mentale gezondheid, depressie en psychische problemen. Als hoofdonderdeel van de campagne wordt de tentoonstelling OPEN over depressiviteit ingezet. Deze tentoonstelling zet zich in op voorlichting en bewustwording en sluit perfect aan bij het doel van de campagne. OPEN over depressiviteit is een project van stichting Open mind waarin een grote groep jonge ervaringsdeskundigen mentale kwetsbaarheid zichtbaar en beter bespreekbaar maken.
Het effect: jongvolwassenen en hun omgeving worden aangetrokken door de opvallende portretten in de openbare ruimte en de intrigerende verhalen, herkennen depressie beter, voelen zich vrijer om over (hun) depressie te praten en krijgen handvatten aangereikt hoe met depressie om te gaan; een mentaal gezondere jeugd op weg naar volwassenheid.

Locatie is buiten: Julianaplein, Bussum

 

Gegevens

Begin:
10 oktober, 2022
Einde:
31 oktober, 2022